Participarea în competițiile organizate de /sau în colaborare în colaborare de Federatia de Arte martiale Mixte – MMA este conditionata de aviziul medico-sportiv conform legii precum și de rezultatele analizelelor de sânge legii si a regulamentului de MMA.

  1. ORDIN Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003, privind controlul medical al sportivilor, asistenta medico-sportiva in timpul desfasurarii antrenamentelor si competitiilor.
  2. Art. 4 din statutul regulamentului de competitie. (pentru analizele de sange).
  3. Asigurarea de accident pentru sportivi este asigurata de catre organizator, pe baza tabelului nominal a celor inscrisi in competitie.

De asemenea, Federația de Arte Martiale Mixte – MMA v-a incheia, înaintea fiecărei compețitii, un protocol de colaborare  cu Agenția Naționala Antidoping pentru a descuraja orice tendinta a folosirii substantelor interzise în competițiile de MMA.

 

Extras din Ordinul Nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003:

Art. 1

(1) Controlul medical al sportivilor legitimati se efectueaza semestrial, in conformitate cu baremul examinarilor medicale prevazut in anexa nr. 1, in cabinetele de medicina sportiva din cadrul ambulatoriilor de specialitate judetene, din Policlinica pentru sportivi a municipiului Bucuresti si din ambulatoriile de specialitate pentru sportivi, singurele unitati sanitare abilitate sa acorde avizul medico-sportiv necesar pentru participarea la antrenamente si la competitiile sportive oficiale.

(2) Medicii angajati ai cluburilor sportive sau ai asociatiilor sportive pot efectua controlul medical al sportivilor fara a avea dreptul legal de a elibera aviz medico-sportiv pentru participarea la antrenamente si la competitiile sportive oficiale.

(3) In judetele in care nu functioneaza cabinete de medicina sportiva controlul medical initial si periodic al sportivilor legitimati si acordarea avizului medico-sportiv vor fi efectuate intr-o unitate de asistenta medicala ambulatorie de specialitate de catre 1 – 2 medici, de regula din specialitatile medicina interna, pediatrie, ortopedie si altele asemenea, nominalizati de catre directia de sanatate publica teritoriala, cu avizul colegiului medicilor din judetul respectiv.

…………………:

Art. 3

(1) Controlul medical al sportivilor componenti ai loturilor nationale si olimpice, stabilite anual de federatiile sportive nationale, se efectueaza de 3 – 4 ori pe an (1 – 2 circuite la nivelul unitatii medico-sportive de care apartin si doua circuite semestriale in cadrul Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti), la acestea adaugandu-se, la cerere, 1 – 2 controale medicale multidisciplinare la locurile de cantonament.

(2) Controlul medical al sportivilor membri ai echipelor divizionare A de fotbal din municipiul Bucuresti se efectueaza in cadrul Institutului National de Medicina Sportiva Bucuresti.

(3) Sportivii din sporturile de contact (baschet, box, fotbal, handbal, hochei pe gheata, judo, lupte, arte martiale, polo pe apa, rugby, scrima) vor efectua minimum 3 circuite medicale anual, dintre care doua macrocircuite si unul/doua microcircuite intermediare axate pe starea de sanatate.

Pentru o informare cat mai buna asupra acestui ORDIN accesati link-ul de mai jos:

http://www.pansportmedical.ro/SS-MS/lege/Ordin_MTS_1058_si_MSF_404_pentru_aprobarea_Normelor_tehnice_privind_controlul_medical_al_sportivilor.html

Extras regulamentul de competitie IMMAF

4.3 Medicul de concurs va examina toți concurenții înainte de a concura. Investigația va avea loc în aceeași zi cu meciul. Listă de verificare: inima, tensiunea arterială, pulsul, plămânii, auz, dinți, dovezi de o hernie, musculatură, piele, negativ hepatitei B (Ag HBs), Hepatita C (HCVsAb) și HIV teste. În cazul în care un concurent este considerat de către medic că nu este în formă fizică bună  pentru meci sau care suferă de leziuni sau boli sau este sub influența drogurilor sau narcoticelor, dezechilibrat mintal sau în orice alt mod nepotrivit de a participa la meci, acestuia nu i se va permite să concureze;

4.4 Femeile nu au voie să concureze gravide, iar testul de sarcină va fi aratat ca parte a examenului medical;

4.5 Medicul trebuie să fie prezent în timpul fiecărui meci. Medicul va întrerupe meciul dacă consideră un concurent inapt pentru a continua. Într-un astfel de caz, medicul va atrage imediat atenția arbitrului prin aruncarea unui prosop în zona de concurs;

4.6 În pauză concurentul va fi examinat de către medic, care, printre altele, examinează echilibrul și capacitatea de reacție în timp ce stă în picioare fără sprijin;

4.7 Medicul trebuie să elimine orice risc atunci când se face evaluări și să ia în considerare întotdeauna “scenariul cel mai rău”;

4.8 În cazul în care medicul consideră că este necesar pentru concurent sa fie supus unor investigații suplimentare atunci îl va trimite la un spital;

4.9 În cazul unei accidentări ușoare, cum ar fi de exemplu, o ușoară contuzie, medicului îi este permis să rețină concurentul pentru a efectua o investigație suplimentară. Într-un astfel de caz concurentul trebuie să rămână la colțul său. La o astfel de investigație suplimentară medicul trebuie să stabilească dacă concurentul are nevoie de îngrijire suplimentară și în cazul în care este necesară să îl trimită la un spital pentru o investigație suplimentară, iar dacă este cazul recomandarea unui tratament. Toate deciziile și concluziile făcute în timpul examenului suplimentar vor fi documentate de către medic și predate către organizator;

4.10 În cazul unui knock-out medicul va determina cât de mult timp concurentul va fi suspendat și va documenta această decizie.

Pentru mai multe informatii despre regulament accesati link-ul:

http://rmmaf.org/despre-rmmaf/regulament-immaf/